Wywiad z Witoldem Kondratiukiem właścicielem firmy Kon-Stol
NHR: Panie Witoldzie, chcielibyśmy Pana jako właściciela firmy produkującej galanterię drewnianą na początku zapytać o historię Firmy
Witold Kondratiuk: Nasza firma powstała w 1966 roku, została założona przez mojego ojca i działała jako niewielki zakład stolarski. Ja z Bratem podjęliśmy się kontynuacji rodzinnej tradycji, jestem absolwentem Technikum Drzewnego w Hajnówce, zaś mój brat Mirosław jest Mistrzem Stolarstwa i Ciesielstwa. Obecnie "Kon-Stol", to nowoczesny zakład średniej wielkości zatrudniający kilkunastu doświadczonych pracowników, wykwalifikowanych w branży stolarskiej.
NHR: Panie Witoldzie, pomimo, iż firma rozrosła się nadal nierozerwalnie związana jest z rzemiosłem
Witold Kondratiuk: Rzeczywiście, nadal działamy jako firma rzemieślnicza, zrzeszeni jesteśmy w Cechu Rzemiosł Różnych, ja osobiście pełnię funkcję Starszego Cechu – co można przyrównać do prezesa zarządu. Przyjmujemy jako firma uczniów na naukę zawodu w branży stolarskiej.
NHR: Panie Witoldzie obecnie coraz częściej zwraca się uwagę na aspekty ekologiczne w życiu codziennym, na zdrowe, ekologiczne produkty. Jak ta kwestia przedstawia się w branży, którą Pan reprezentuje? Jak rzemiosło reaguje na nowe wyzwania?
Witold Kondratiuk: W przypadku naszej firmy wszystkie wyroby wykonane z drewna iglastego i liściastego są czyste ekologicznie co potwierdzają odpowiednie, przyznane Firmie Certyfikaty. Ponadto stosujemy ekologiczne kleje i barwniki, co zostało docenione w kraju i za granicą. Faktycznie przed rzemiosłem stoją nowe wyzwania, ale także otwierają się nowe drzwi. Jak sprostać coraz wyższym wymaganiom, uświadomionych klientów? W tym celu rzemiosło, tak jak inne dziedziny produkcji przechodzi transformację. Rzemiosło możemy teraz kojarzyć jako zakłady, które dbają o środowisko naturalne, posiadają odpowiednią wiedzę i certyfikaty, stosują się do norm jakości. Rzemiosło otwarte na aspekty ekologiczne ma dużą szansę rozwoju. Wiele nowopowstających firm w swojej nazwie umieszcza przymiotnik „rzemieślniczy”, co ma się kojarzyć z tradycją, ale także nowoczesnym podejściem do zarządzania firmą. Mamy na przykład piekarnie rzemieślnicze, browary, które korzystają z ekologicznych surowców, dbają o środowisko naturalne. Branża drzewna także może być ekologiczna, tak jak wspomniałem wcześniej. Zatem trzeba dążyć by iść z duchem czasu, a obecnie ekologia wysuwa się na plan pierwszy
NHR: Dziękujemy za rozmowę